Jídelna

Nařízení Evropské unie č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Vážení rodiče,

13. 12. 2014 je legislativně stanoveno datum,  kdy je povinností všech výrobců potravin a
také  školních jídelen označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích. 
Znamená to, že na jídelním lístku vedle jídla bude označen číslem příslušný alergen, který bude v jídle obsažen. Seznam 14 druhů sledovaných alergenů s označením čísla bude
v blízkosti jídelního lístku.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat a zjistit podle příznaků, jaké potraviny se má vyvarovat. Protože různé druhy alergií postihují až 30 % populace, není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Nařízení uvádí tento seznam sledovaných alergenů :
– obiloviny obsahující lepek
– korýši a výrobky z nich
– vejce a výrobky z nich
– ryby a výrobky z nich
– jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
– sójové boby (sója) a výrobky z nich
– mléko a výrobky z něj
– suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
– celer a výrobky z nich
– hořčice a výrobky z ní
– sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
– oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
– vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
– měkkýši a výrobky z nich

Další informace